Wednesday, June 16, 2010

Miri Bike Week 2010

Miri City ataupun Bandar Miri buat pertama kalinya manganjurkan bike week yang julung kalinya di adakan di kepulauan Borneo, dengan bertemakan ‘ride heavy metal’ acara ini d adakan pada 14 & 15 mei 2010.

INDEPENDENT MG Brunei selaku salah satu daripada ‘penyumbang rasmi’ tidak ketinggalan menyertai acara ini,Perjalanan yang hanya sejauh 200 kilometer disertai oleh 15 orang ahli IMG Brunei termasuk Che’Mat dari IMG Malaysia chapter.Perjalanan bermula seawal pukul 6.30 pagi di mana konvoi singgah di Bandar Tutong untuk berjumpa MOTORHEADS MC yang juga menyertai konvoi yang mana menjadikan konvoi lebih kurang 23 orang. Perjalanan di teruskan selesai sahaja sarapan pagi.

Konvoi sampai di Bandar Miri lebih kurang jam 9.30 pagi,selesai sahaja ‘check-in’ di Imperial hotel, kesemua ahli konvoi bergerak ke tapak pesta yang mana bertempat di Seberkas Commercial City, Miri. IMG membuka satu ‘booth’ yang menjual barang2 seperti t-shirt dan alat-alat ganti motosikal.

Penganjuran kali pertama ini telah menarik ramai peminat motosikal dan juga kelab2 motor bukan sahaja dari kepulauan Borneo malahan juga kelab-kelab dari semenanjung Malaysia yang tidak ketinggalan memberikan sokongan mereka pada acara ini. Kedatangan kami di sambut mesra oleh saudara lys selaku penganjur acara MCBW ini.beliau jugak menegaskan acara ini mungkin akan di adakan sebagai acara tetap yang akan di adakan setiap tahun.

Walaupun acara ini tidak begitu besar berbanding dari Bike Week yang lain,tetapi kunjungan dari peminat2 motosikal dan juga penunggang motosikal yang tidak putus mengunjungi tapak acara ini menjadikan acara ini sungguh meriah sekali, ratusan motosikal tersusun di tapak acara. MCBW 2010 dimeriahkan dengan pelbagai acara seperti lawatan dari tetamu kehormat,pelbagai persembahan pentas,pertandingan motorsikal tercantik,pertandingan airbrush,acara lelong amal & juga lawatan dari rombongan ‘miss world tourism’ yang mana menarik perhatian begitu ramai pengunjung. Acara yang berlangsung selama 2 hari ini di akhiri dengan sunset ride & BikersBBQ nite.

Setelah dua hari berada di Miri, kami bertolak balik ke Brunei pada 16hb dan selamat sampai di Bandar Seri Begawan pada sebelah petang. Kami sangat berpuas hati dengan acara yang telah berlangsung dan sangat berterima kasih pada pihak penganjur MCBW 2010 kerana telah menjemput IMG ke acara ini.

By Lee

No comments: